Język: PL | EN Czcionka: A A+ A + + Kontrast: Kontast Kontast Kontast Kontast

W środę odbędzie się konferencja SEG dotycząca dematerializacji akcji

Data publikacji: 2020-07-03

W środę odbędzie się konferencja SEG dotycząca dematerializacji akcji

11 marca br. w budynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie  odbędzie się konferencja pt. „Obowiązkowa dematerializacja papierów wartościowych”.
Wydarzenie skierowane jest do  przedstawicieli spółek giełdowych: biur zarządów, działów prawnych i członków zarządów oraz osób odpowiedzialnych w spółce za działania prawno-organizacyjne.
Podczas spotkania zaproszeni eksperci omówią takie zagadnienia, jak:
•    Główne założenia zmian (wstęp; nowe zasady przenoszenia praw z akcji; skutki dla obrotu gospodarczego - rewolucja dla rynku M&A i instytucji finansowych; terminarz dematerializacji; sankcje i odpowiedzialność)
•    Praktyczne aspekty obowiązkowej dematerializacji: spółki publiczne i niepubliczne (harmonogram działań; przygotowanie spółki do otworzenia rejestru akcjonariuszy; kluczowe zagadnienia kontaktów z KDPW i z domem maklerskim; rola domu maklerskiego; koszty)
•    Szczegółowa problematyka - Q&A (rejestr akcjonariuszy; status akcjonariusza i charakter jego praw; świadectwo rejestrowe i jego rola, status akcji niezłożonych do rejestru; charakter czynności domu maklerskiego zw. z wpisem wtórnym; konsekwencje zaniechania/opóźnienia działań emitenta lub akcjonariusza; rola KDPW w procesie dematerializacji; inne zagadnienia pojawiające się w zapytaniach spółek)
•    Szanse i zagrożenia związane z dematerializacją (problemy na etapie przejściowym; ryzyka związane z nowymi rozwiązaniami; nowe możliwości rozwoju rynku))

Gospodarzem konferencji jest Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych, Partnerami spotkania  są: Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, Navigator Dom Maklerski, Sadkowski i Wspólnicy, SSW Pragmatic Solutions. Partnerem Technologicznym jest Unicomp-WZA.
Wydarzenie będzie transmitowane online (możliwy jest udział zdalny). Więcej informacji na www.seg.org.pl

KOMUNIKAT PRASOWY

Data aktualizacji: 2020-07-03